Si hi ha una beguda íntimament lligada al món del futbol és sens dubte la cervesa, malauradament el seu consum a l’estadi està prohibit, suposo que per raons de seguretat però ens és impossible imaginar una prèvia a un partit o veure un matx a casa o al bar sense prendre una bona cervesa i si pot ser acompanyada d’alguna tapeta millor que millor.
Bèlgica a part de ser conegut per la xocolata, els musclos amb patates i les croquetes de gambes té el més extens i sublim catàleg de cerveses del món.
És impossible nombrar la quantitat de varietats que es produeixen al país, probablement les més anomenades siguin les cerveses “trappistes” elaborades als convents (són monjos però no tontos) i les més curioses, almenys per mi, les anomenades “kriek” amb gust de cirera, també fan cerveses de Nadal i cerveses aixampanyades. No sóc cap expert en cervesa i tot i que a la penya tenim un sommelier professional jo em limitaré a fer-vos una recomanació d’entre les diferents cerveses que vam poder tastar en tres dies repartits entre Brusel·les, Bruixes i Gant.
La recomanació és la “Tripel Karmeliet” de la casa Bosteels, una cervesa que es comença a produir a mitjans dels 90 i que deu el seu nom a dues raons: triple atès que es tracta d’una cervesa multicereal ( civada, blat i ordi ) i Karmeliet ( de les monges Carmelites) per una curiosa anècdota; resulta que els cervesers de la casa Bosteels tenien constància que l’any 1680 el convent de les Carmelites de Dendermonde ja es produïa una cervesa multicereal i la sorpresa va arribar quan consultant els arxius històrics varen poder comprovar que la fórmula que havien desenvolupat era idèntica a la de les monges Carmelites i d’aquí en ve el nom. És una cervesa de 8 graus, molt fina i aromàtica i que té una segona fermentació en ampolla.
Una altra cosa sorprenent és que a Bèlgica, cada cervesa es serveix amb la seva copa i tothom coincideix en assenyalar la copa de la Tripel Karmeliet com una de les més elegants dels centenars de cerveses i copes que existeixen al país.
D’altres cerveses que vam tastar per primera vegada i que ens van agradar moltíssim són la Carolus, la Rodenbach (la vermella de Flandes), la Barbar i la Kwak, aquesta darrera és molt curiosa perquè la copa és com una proveta i te la porten amb un suport de fusta, es veu que era la cervesa oficial dels cotxers i el suport de fusta els servia per poder recolzar la cervesa i anar mamant mentre duien el carro... suposo que aquella època no hi havia controls d’alcoholèmia.
Les millors cerveses belgues, inclosa la nostra recomanació, les podeu trobar a Girona mateix a la Beer Shop de plaça de l’Oli, al costat de l’Excalibur o davant del Museu del Vi.
Propera parada Munich!
Birra, salut i Girona Futbol Club!