dimarts, 27 de gener del 2009

STRONG FOOTBALL CLUB: Prehistòria del futbol a Girona

El futbol es començà a practicar a Girona a principis del segle XX, sembla que els soldats van ser els primers a jugar-hi per passar l’estona, disputant partits al Camp de Mart de la Devesa, com a nota curiosa es veu que es va arribar a presentar alguna denúncia per el suposat escàndol que representaven un grup de nois joves corrent en calça curta darrera una pilota...

El 1906 es constitueix el primer “club” de futbol de la ciutat (el F.C. Gironí) que jugava els seus partits a la Devesa i al cap de poc temps va adoptar el nom de STRONG FOOTBALL CLUB.

Encara que en un primer moment van batejar l’equip com a SPORT GIRONA, aquesta denominació fou canviada al cap de poc temps per STRONG FOOTBALL CLUB, en anglès “strong” significa fort i es considerà que era un nom més enardidor i combatiu. L’Strong vestia una equipació blava i groga a ratlles (sic! Com els nostres amics del Palamós CdF, Club Degà del Futbol Català fundat el 1898 i tristament en hores baixes).

Una anècdota de l’època va ser quan per les Fires de Figueres de l’any 1909, l’Strong va ser convidat a Figueres a jugar contra l’Sport Club Ampurdanès (ara U.E. Figueres), els figuerencs per assegurar-se la victòria van fitxar per aquell partit alguns dels millors jugadors que hi havia a Barcelona i quan els de l’STRONG ho van saber van intentar negar-se a jugar. La “revantxa” vindria per Fires Girona on l’STRONG es va imposar als figuerencs.

És bonic veure que la rivalitat amb els nostres amics figuerencs ja ve de lluny, algú recorda les mítiques “baralles” a Montilivi quan venien dos cents aficionats del Figueres, quins temps...

L’STRONG FOOTBALL CLUB que tenia un primer equip, un equip reserva i un equip infantil fou el més important de l’època a Girona però n’hi van haver molts d’altres com el Club Patronat, Estudiantil, Atlètic FBC, Industrial FC, Sporting FC, Artilleria FC, Calònia Sport Club o Gerió FC.

Partit a la Devesa a principis del segle XX.

Equip i aficionats de l'època.