dimarts, 10 de febrer del 2009

Els Neurastènics, la primera penya del Girona FC.

Cal remuntar-nos a l’any 1936 per situar el naixement d’aquesta penya, els seus integrants es reunien al local que tenia el Girona FC al primer pis del Cafè Norat de la Rambla. El Cafè Norat, és el bar on l’any 1930 es funda el Girona FC consumada la desaparició de la Unión Deportiva Gerona.
El Cafè Norat estava a la Rambla de Girona on actualment hi ha el restaurant l’Arcada, probablement alguns hi hagueu anat a menjar una pizza i si no ho heu fet us ho recomano, a part que s’hi està molt bé va ser bressol del nostre club. Allà s’hi aplegaven jugadors de diversos equips de barris i aficionats que ben aviat van enfortit llaços d’amistat i que per la seva obsessió pel futbol aviat varen ser coneguts com els “Neurastènics”.

Acabada la guerra civil, els Neurastènics es trobaven que no podien continuar anant al Cafè Norat, atès que s’havia rebatejat amb el nom de Café Nacional i era el lloc de trobada dels militars.


Els Neurastènics que no tenien cap simpatia per aquelles persones es van reorganitzar i es van traslladar a l’American Bar de la mateixa Rambla també conegut com Can Montaña, no us ho puc assegurar però m’han dit que és més o menys on ara hi ha el Duran Bar, just a la capçalera de la Rambla.
Fanàtics del futbol com eren, ben aviat van començar a muntar els seus propis equips i competien en partits contractats arreu de les comarques amb el nom de Girona, Penya Montaña o directament Penya Neurastènics.

Una vegada van desfilar per la Rambla amb un fitxa de domino amb el doble set a la solapa a partir d’aquí en van fer famosos amb el nom de Penya Doble Set, suposo que recordareu que fins fa ben poc hi havia el bar Doble Set on ara estan acabant de construir la Delegació del Govern de la Generalitat a Girona. Precisament un dels grans motius d’orgull va ser el dia que jugant per primera vegada com a Penya Doble Set van aconseguir guanyar una selecció de militars, el dia de Sant Ferran de l’any 1939.

Van jugar partits “oficials” fins l’any 1943 quan per motius d’edat van deixar de poder plantar cara als rivals, el fet que no juguessin més partits oficials no va fer que paressin de jugar a futbol sinó que van començar una espècie de lligueta amb les altres penyes del Girona: la penya Royal, la penya Savoy, la penya Casino, la penya Independència, la penya Ultònia... i cada any el juny el partit de la màxima: casats contra solters de Can Montaña!

És després del tancament de Can Montaña quan la penya Doble Set fa una tasca molt valuosa pel futbol a la ciutat al dedicar-se a promocionar el futbol base.


Els Neurastènics feien la prèvia a Can Montaña i després anaven als partits a Vista Alegre, us he posat una imatge de la penya a la grada on evidentment es feien notar pel seu entusiasme i dandisme.

Personalment i de ben petit sempre he admirat la gent que va ben vestida al futbol per mi és un tema essencial.

Aprofito l’avinentesa per llançar la proposta de recuperar la tradició de jugar partidets entre les penyes i fer un petit torneig entre les penyes del Girona i després dinar o sopar plegats fent bo el que era el lema dels Neurastènics: Al futbol i a la taula al primer crit!