dimarts, 15 de setembre del 2009

Mots dels seguidors o equips anglesos

Una de les característiques que existeix a tots els clubs del món, és que els Clubs de futbol tots i crec que tots en el terme més ampli de la paraula tenen un motiu o bé per definir el club o bé els seus seguidors. Bé deixeu-me que em retracti de les meves paraules, el nostre club, el Girona no té motiu, així que un cop finalitzat l’article ja ens podem posar a cercar un bon motiu pel nostre club.

A part de conèixer els motius dels clubs de la Lliga Espanyola, tals com els del Barça o els de l’Espanyol, els que més sonen son els dels clubs anglesos i tothom pot conèixer els motius dels Clubs però no massa gent coneix el perquè del mateix motiu.

Avui encetem una sèrie d’articles dedicats a respondre aquest dubte, crec que humilment podrem fer una molt bona feina per a tots aquests aficionats al futbol, i sobretot a l’anglès i l’escocès. No posarem tots els Clubs de la Lliga Anglesa o Escocesa, son molts Clubs i moltes definicions crec que amb els més representatius ara per ara, ja podrem anar fent:

Chelsea: Blues. Senzillament pel color de la seva samarreta, juntament amb el Chelsea diferents equips tenen el mateix motiu, com el Birmingham City.
Sunderland: Black Cats. Es refereix a la bateria de canons que tenien al Riu Wear, on els centinelles de la ciutat escoltaven estranys miols d’un gat negre al 1805, cent anys més tard, un gat va ser dibuixat seient al seient del President del Club FW Taylor.
Ipswich Town: Tractor Boys. Deriva del concepte de zona agrària de East Anglia.
Middlesbrough: Boro. Una versió curta del nom de la Ciutat i del Club.
Manchester City: Citizens. Es desenvolupa a partir de la Ciutat, però el concepte deriva en la diferenciació que hi ha entre el City “ Ciutat “ i els Reds, pels afeccionats del City, ells son la Ciutat de Manchester.
AFC Wimbledon: Dons . Contracció del nom del Club.
Crystal palace: The Eagles. Curiós, el nom de Eagles està tret per una part del seu escut, on hi trobem una esvelta àliga .
Leicester City: Filberts . En un inici els primer camp del Leicester era situat al carrer Filbert, així que es va quedar el sobrenom de Filberts.
Arsenal: Guners . Originàriament el Club va ser crear per militars al sud de Londres. Eren els militars que s’ encarregaven dels canons de Sa Majestat.
West Ham United: Hammers. Un dels Clubs més estimats d’Anglaterra i singularment fora d’Anglaterra. El sobrenom neix per dos camins diferents. Un per ser una de les zones de Londres on es feien Martells, i el segon , deriva del primer nom del Club, Thames Iron works.
Luton Town: Hatters. Referència a la indústria dels barrets de la ciutat.
Totenham Hotspurs: Spurs, Yids o Lyliwhites. Els tres motius solament dos queden en ús a dies d’avui. El de Lyliwhites, feia referència al color de la samarreta i els dos altres , Spurs era en referència a El nom de Hotspur, va ser elegit a causa de la reputació de foc de Harry Hotspur de Shakespeare, un personatge de la seva obra "Henry IV Part 1". Harry es va basar en un avantpassat del segle 14, anomenat Sir Henry Percy de la família Northumberland aristocràtica que posseïa grans extensions de terra a la zona de Tottenham en la dècada de 1880 i després dels quals prop de l'avinguda Northumberland és nomenat. La família es creu que va viure a prop de la terra a casa de Percy. Henry s'informa que han mort en combat a Shrewsbury el 1403.
El Terme Yids o Yiddos, escau a causa de la població Jueva que vivia a la zona de White hart Lane i que es va fer fanàtica dels Spurs. Varen ser molts els Jueus de Londres que varen seguir als Spurs, creant l’estigma que era el Club dels Jueus.
Millwall: Lions. Fieresa , pels jugadors i sobretot per la seva afició, una de les més temudes d’Anglaterra, la seva rivalitat amb el Chelsea i el West Ham, son mítiques.
Newcastle United: Magpies. Pel color de la samarreta i que fa referència l color d’un Ocell característic del Nord d’Anglaterra. L’ocell és la garsa.
Manchester United: Red Devils. La referència és el fet de que la samarreta del Club es vermella. Però la realitat esdevé que el la època daurada de l’equip, aquest jugaven com diables i era impossible parar als seus jugadors entre ells el cèlebre Matt Busby.
Aston Villa:Villans. Villans en referència a la Vila de Birmingham.
Liverpool: Reds. És clar per la samarreta.
Everton: The Toffees. El nom vé d’una antiga botiga de caramels (toffees, en anglès) que hi havia prop del camp i que els dies de partits repartia a la mitja part un caramel que es deia everton mint. Sota aquesta ressenya hi ha l’imatge d’una bandera dels seguidors suecs de l’Everton FC amb una referència al mot dels aficionats.

Jordi F.