dimarts, 8 de setembre del 2009

El marcador Dardo i Recomanació per la Diada de Catalunya

Al darrer post, un comentari anònim feia referència al marcador DARDO, la veritat és que un cop en marxa la reconstrucció de la grada preferent i del canvi de gespa a Montilivi ara tots els aficionats sospirem per tindre un marcador simultani com deu mana per saber els resultats i veure les repeticions de les jugades.

Anys enrere però a Girona, com quasi tots camps de primera i segona, ja disposava d’un marcador simultani “última generació” de l’època, el MARCADOR SIMULTANEO DARDO

Aquest invent importat de l’argentina permetia mitjançant unes claus conèixer al moment els resultats de la jornada, abans tots els partits es jugaven els diumenges a la mateixa hora. En la seva primera versió les lletres del abecedari servien per determinar els partits de cada jornada, per exemple Atletic – Barça tenia la lletra L, Las Palmas-Madrid la lletra F etc… Prèviament, l’aficionat obtenia les claus comprant el diari esportiu Dicen i per saber el resultat consultava aquest estrany marcador ple de lletres situat normalment a la part més alta dels estadis, des de allà, una persona pendent del telèfon cantava els resultats a un altra que ràpidament substituïa els 0-0 inicials pels gols de cada partit.

L’èxit de l’iniciativa va ser total, i a partir de la temporada 55/56 l’empresa Dardo va veure clar on estava el verdader negoci: Substituir les claus alfabètiques per publicitat. D’aquesta manera el negoci de l'empresa Dardo es va convertir en una autèntica mina d’or i les marques comercials feien cua i oferien milions per ser una de les 8 marques escollides.
A Girona, a l’estadi de Montilivi el marcador Dardo es va situar just a sobre de la visera del bar, i la gent obtenia les claus del diari Los Sitios, l’actual Diari de Girona.

Primerament la popularització dels transistors i posteriorment els marcadors electrònics i videomarcadors en els grans estadis van deixar obsolet aquesta genial i revolucionària iniciativa del marcador Dardo.

Per Toni C.


D’altra banda si el dia de Sant Jordi recomanàvem una lectura, per la Diada la recomanació serà “gastronòmica”, es tracta i coincidint amb les acaballes de les Festes del Tura d’Olot de proposar-vos per la sobretaula de la Diada un beuratge tan nostrat com és la Ratafia.

La Ratafia catalana s’elabora amb nous tendres verdes i herbes, diuen que el millor moment per collir les nous és a finals de juny i les herbes la nit de Sant Joan. Aquests ingredients es maceren en aiguardent i finalment s’hi afegeix una mica de sucre, el resultat és un licor exquisit amb una gradació d’entre 22 i 35 graus.

Pels qui no tingueu la sort de tenir alguna àvia a Santa Coloma de Farners, Besalú o Olot que us la prepari artesanal, la Penya Curta recomana a crits la Ratafia Russet, especialment en el seu envàs de 35 cl que permet ser entrat discretament a Montilivi, en cas que no tingueu cara de bons nens es recomana demanar a un familiar d’edat avançada que us entri l’ampolla i un cop dins el gol la podeu recuperar amb tota comoditat.

Heu de tenir present però que el consum begudes alcohòliques només és permès a Tribuna (i m’abstinc de fer comentaris...) per aquest motiu recomanem vivament per minimitzar riscos que només es trafiqui amb Ratafia durant els primers mesos de l’any on pràcticament és impossible sobreviure al fred de Montilivi. Finalment la Penya Curta advoca pel consum responsable de begudes alcohòliques siguent aquesta norma un consell genèric ignorat pels propis membres de la Penya.

Espero que disfruteu aquest post i la Diada amb un gotet de Ratafia i cridant ben fort: VISCA LA DIADA, SOM-HI GIRONA!
Per Jordi B.