dijous, 17 de desembre del 2009

La cervesa no engreixa però té altres perills...

Sovint es diu que el pitjor dels mals de la cervesa és el fet de que engreixa. No és un tòpic purament català o espanyol sinó que és universal; i que resulta molt perjudicial per a les industries cerveseres i per a tot el món cerveser en general, però també per al consumidor, que al estar mal informat es priva de un dels plaers més grans que hi ha.

En aquests temps on l'aspecte físic, la línia o la salut corporal han substituït altres valors com la honradesa o la humilitat, han esdevingut autèntiques obsessions per a joves i no tant joves. Per tant avui en dia tot allò que engreixa passa a ser perseguit de manera indiscriminada. La imatge que tots tenim al cap de relacionar obesitat amb ingesta de cervesa està tan fortament enraigada a la nostra cultura que és molt difícil de eradicar. Però sense anar més lluny, la comunitat científica en la seva totalitat incluint-hi dietistes i experts en nutrició, han tingut que admetre a causa de les evidències que el problema de pes és un problema exclusivament relacionat amb les calories i la aportació de matèria grassa a la dieta.

En la composició de la cervesa doncs no hi intervé cap tipus de matèria grassa, i la aportació de calories en 1litre de cervesa és inferior que a 1 litre de taronja ( només 1 litre d'aigua i 1 litre de infusió té menys calories que la cervesa).

El problema recau doncs en la nostra cultura, més espanyola que catalana, però que també el podem fer nostre, i és la tradició de acompanyar la nostra cervesa amb una tapa com pot ser unes patates fregides, embotits, formatge, fruits secs, ... tots aquests aliments abundants en grasses i olis. Aquí és a on ens ve a la memòria la típica imatge dels alemanys o americans obesos on veuen litres i litres de cervesa acompanyada de grans salsitxes, rostits de porc, etc.
Després de aquesta petita explicació, algú podria dir: el que engreixa es l'alcohol! Doncs no!, ja que les quantitats de alcohol que porten les cerveses més corrents (entre un 4% i un 7% de graduació alcohòlica) ajuden a la digestió dels aliments, per tant arribem a la conclusió de que el consum de alcohol no només no engreixa sinó que pot ajudar a una millor digestió per conseqüent una disminució del pes.

Un altre tòpic a eliminar és el de que les begudes carbòniques engreixen a causa de que inflen la panxa, totalment fals.

Per finalitzar animar-vos a que en comptes de fer una “ coca-cola” o una “ fanta”, beveu una bona cervesa, fresca i espumosa!

Gerard P.
No obstant i un cop demostrat científicament que el consum moderat de cervesa no engreixa, sí volem alertar d’un dels riscs que en pot suposar una nit de consum excessiu com clarament es fa palès a la imatge i que pot suposar llevar-se amb un bon clau al cap i un espant de mort!

Birra, salut i Girona Futbol Club!