dilluns, 18 de gener del 2010

Un gintònic per relaxar-nos

Una proposta sublim per oblidar les penes de les dues darreres jornades i encarar el futur amb un punt d’optimisme, un combinat per prendre tranquil·lament a casa.

Hi ha moltes ginebres i de qualitats molt acceptables però avui és el torn de la London nº1, elaborada amb uns alambics especials que permeten a partir d’un alcohol de primera qualitat i 12 ingredients botànics, aconseguir una ginebra d’altíssima qualitat, de fet la olor que fa ja és absolutament deliciosa.

Aquesta ginebra la barrejarem en un got tipus “peixera” amb terrossos grossos de gel , amb tònica Fever Tree i un rajolí de suc de llimona natural.

La tònica Fever Tree, és d’elaboració anglesa i conté quinina natural de l’arbre de la febre, la quinina es barreja amb sucre de canya, àcid cítric i ratlladura de llimona per aconseguir aquesta tònica tan especial i selecta, de fet el que realment m’ha cridat l’atenció és conèixer l’origen d’aquest refresc; ens hem de remuntar a l’any 1630 quan els colonitzadors espanyols de l’amèrica llatina, seguint indicacions dels indígenes del Perú van fer les primeres raspadures a l’escorça de l’arbre de la febre per provar de guarir a la comtessa de Chinchón que havia emmalaltit de malària i patia fortes febres. La raspadura d’escorça de l’arbre de la febre que contenia quinina va resultar ser un bon remei a les febres i els espanyols en van començar a importar cap a Europa sota la denominació de “polvos curativos jesuítas”, la veritat és que el nom fa una mica de mal efecte però en aquella època encara no hi devien haver departaments de marketing.

El producte es va anar important sense massa èxit fins que l’any 1820 als soldats hindús que formaven part de l’imperi britànic amb la finalitat de prevenir les febres se’ls va acudir barrejar pols d’escorça de l’arbre, aigua i sucre, d’aquesta manera van inventar la tònica i la van batejar com indian tonic water, la veritat però és que malgrat hi posaven sucre, la tònica continuava tenint un gust força amargant i per mitigar aquesta amargor hi van afegir una mica de ginebra, havien inventat el gintònic! Els soldats anglesos molt aficionats a la beguda de seguida es van apuntar el descobriment i el gintònic es va convertir en la beguda oficial de l’imperi britànic, increïble però cert.

Els senyors que fan la Fever Tree, treuen la quinina d’una plantació d’arbres de la febre que hi ha Ruanda i que provenen de llavors originals peruanes. Avui en dia no crec que a ningú engripat se li acudeixi fotre’s un gintònic i el seu ús té un caràcter més aviat lúdic...

L’ampolla de ginebra London nº1, és de 70 cl i costa uns 32 euros, les ampolles de Fever Tree són de 50 cl i costen uns tres euros cadascuna, amb una ampolla de gin i tres tòniques ja podeu quedar arreglats, surten 5 gintònics com Déu mana. Suposo que a Girona en podeu trobar al Magatzem del Pont (al Pont Major, davant de pintures Vich) o alguna altra bodega de qualitat però nosaltres la vam comprar a Vins i Licors Grau de Palafrugell (ctra. De Torroella 163).

Salut i Girona Futbol Club!