Crònica negra del futbol

Un cop finalitzat el Mundial de Futbol, la sang comença a bullir esperant que la lliga Espanyola torni a començar i que el nostre Girona torni a saltar a la gespa del vell Montilivi.

Per anar fent boca estic preparant una sèrie de documents sobre els pitjors desastres que han succeït en camps de futbol.

De fet els pitjors de tots han estat sempre a l’Àfrica però a Europa i a Sud Amèrica els incidents amb víctimes han estat recurrents en els darrers cent anys.

Començo la sèrie amb els incidents que varen succeir a Ibrox Park, Glasgow. De fet varen ser dos accidents, el primer es remunta al 1902, on les seleccions de Escòcia i Anglaterra jugaven un partit de la British Home Championship. Una de les grades de Ibrox va cedir i varen morir 25 persones i moltes altres varen resultar ferides.

Però el segon accident a Ibrox va catapultar el club protestant de la ciutat de Glasgow a les primeres pàgines de la premsa mundial. Ens remuntem al 2 de gener del 1971, on es juga un altre esperat Old firm de la ciutat, partit de tornada dels tres que es juguen cada temporada, minut 89 de partit i els seguidors dels Rangers comencen a abandonar el camp en veure que la manca de gols no farà canviar el marcador, i el millor que es pot fer es anar cap a casa i sopar d’hora. Però va ser en el minut 89 quan la gent començava a marxar que el Celtic marca el 0-1 i possiblement el gol de la victòria davant els eterns rivals de la ciutat.

La gent marxa, ensopida i trista fins que un minut més tard Colin Stein marca pel Rangers i empata el partit. Va ser el moment clau de la tragèdia, el pitjor gol de la història dels Rangers. La cridòria que va seguir al gol va fer que la gent que ja era fora , i els que estaven marxant, giressin cua i tornessin a entrar a corre cuita a l’estadi per poder celebrar el gol i fer mofa als seguidors del Celtic. La força de la gent va ser massa, les boques d’entrada al cap no eren el suficientment amples per engolir la gentada que a corre cuita va intentar entrar de nou, 65 persones varen moris esclafades pels seus propis companys de club, entre elles molts nens , morts per asfixia

Quina va ser la conseqüència de la tragèdia ? Willie Waddell, president del Rangers va marxar a Dortmund per inspeccionar el camp del Borussia i copiar les mesures de seguretat que varen portara Rangers i a Ibrox a ser considerat un camp 5 estels.

Per altra part mai més es varen veure espectadors drets a Ibrox.