divendres, 22 d’abril del 2011

Recomanació pel Dia de Sant Jordi


El suplement "Dilluns Esportiu" del Diari de Girona va publicar durant les temporades 2008/09 i 2009/10, coincidint amb el retorn del Girona a la Segona Divisió, 84 entrevistes a exjugadors històrics del club. El llibre "Testimonis en blanc-i-vermell" (CCG Edicions), que acaba de sortir a la venda amb el suport de la Diputació, recull totes aquestes vivències precisament pocs mesos després que el club de Montilivi hagi celebrat els seus 80 anys.

Joan Puig Curta i Ramon Espelt, dos dels exjugadors més veterans que formen part del recull d'entrevistes, asseguren que a Girona es van viure autèntiques escenes de bogeria a finals d'abril de 1956 per celebrar l'ascens a Segona aconseguit al camp de l'Arenas. En aquells moments el club tocava el cel, però l'alegria, com sol passar a casa del pobre, va durar poc. El descens a Tercera Divisió el 1959 va obrir un llarguíssim pelegrinatge pel desert que no es va acabar fins que el 15 de juny de 2008 un gol de Migue contra el Ceuta tornava l'equip blanc-i-vermell a la categoria de plata del futbol espanyol. Testimonis en blanc-i-vermell inclou entrevistes a exjugadors de totes les etapes que s'han viscut al club fins a mitjans de 2000: des d'aquells que van viure l'ascens de 1955, fins als qui en els primers anys de Montilivi van patir frustrants promocions d'ascens fallides, passant per l'època més dura a Regional Preferent a principis dels 80 o per la dolorosa experiència de Salamanca el juny de 1992, on es va escapar una oportunitat d'or per haver recuperat la Segona A molt abans. El llibre està editat per CCG Edicions, amb la col·laboració de la Diputació de Girona.

Des de l'agost de 2008, coincidint amb aquella històrica victòria del Girona al camp del Celta en el debut a la nova categoria (el primer protagonista va ser Pepe Pinto), fins el 21 de juny de 2010 (Pep Planas va tancar el recull), el suplement Dilluns Esportiu del Diari de Girona ha publicat una entrevista per número a un exjugador del club. En total se'n va fer 84, tantes com jornades a la Lliga Adelante ha disputat l'equip blanc-i-vermell en les dues darreres temporades. Aprofitant que aquest estiu el Girona ha celebrat el seu 80è aniversari, s'ha apostat per recopilar tot aquest material, convenientment revisat, en un llibre realitzat per tres dels periodistes de la secció d'esports del rotatiu, Marc Brugués, Jordi Roura i Marc Verdaguer. El volum inclou una entrevista inèdita a Narcís Julià, exjugador, exdirector esportiu i exentrenador del Girona, que la temporada passada va aconseguir salvar l'equip del descens a Segona B des de la banqueta i que ara treballa a la secretaria tècnica del FC Barcelona.

En les entrevistes hi ha lloc per a moltes anècdotes i records de més de mig segle de vivències relacionades amb el Girona FC, entre els estadis de Vista Alegre i Montilivi. Xavi Agustí, Josep Maria García Bancells El Zurdo, Nitus Granados, Isidre Sala, Benet Masferrer, Pepe Pinto, Pere Moy, Jordi Danés, Ferriol Danés, Emili Ymbert, Pau García Castany, Arseni Comas, Alfonso Abete i Jordi Molas són alguns dels exfutbolistes que aporten el seu testimoni. Tampoc hi falten exjugadors de fora de Girona de reconeguda solvència, com Paco Flores, Luis Costa, Pepe Tirado, Raúl Ruiz (ara comentarista de Canal +) o David Vega, ni esportistes més contemporanis com Delfí Geli, Albert Planagumà, Xavi Fabregó, Joan Sagué, Jordi Oliveras o Josep Soldevila, el porter que és recordat per un gol de porta a porta al camp del Vila-real en el play-off de 1992.

Feliç dia de Sant Jordi, Patró de Nostra Pàtria Catalana!