dimarts, 28 de setembre del 2010

Futbol en petit

Avui un clàssic dels jocs de taula dedicat a l’esport entorn el qual gira la nostra manera d’entendre el món: el futbol. Als que ja tingueu una edat i vau ser nens entre els finals dels setanta i principis dels vuitanta, probablement de petits els Reis o el Tió us havien portat alguna una capsa de Subbuteo. A Espanya el Subbuteo el va distribuir la casa Borrás (els mateixos de Magia Borrás...) i consistia en una capsa que contenia 2 equips de futbol (10 jugadors i un porter), 2 porteries, 2 pilotes i una espècies de “tapete” de color verd que era el terrenys de joc. La dinàmica del joc era tan senzilla o tan complicada com el futbol mateix, calia fer una tàctica, una estructura de joc i després anar fent passis entre els jugadors fins poder xutar a porteria i marcar gol tot evitant que l’altre jugador podés parar el xut amb el porter, ja que aquest es podia moure d’un costat a l’altre de la porteria mitjançant una vara de plàstic que tenia enganxada a la base.

És un joc amb força història, el va inventar el Sr. Peter A Adolph l’any 1947 a Anglaterra i en un primer moment tot i que els jugadors ja tenien la típica base còncava per empènyer la pilota eren de cartró i plans, més endavant ja foren amb tres dimensions tal i com són en l’actualitat. Les primeres edicions es servien per correu però als anys setanta va esclatar la febre del Subbuteo i es va distribuir per mig món, actualment a part de la casa Subbuteo també fabriquen kits de futbol de taula altres marques com: Total soccer zeügo, Profibase i Astrobase.

Aquest joc es coneix amb el nom genèric de futbol de taula, si bé la pràctica de totalitat de la gent l’anomena Subbuteo per ser la primera marca que el va comercialitzar. Curiosament Subbuteo també va comercialitzar jocs de cricket, rugby, carreres i fins i tot de pesca!

A la imatge podeu veure l’aspecte que tenia la capsa tal i com es venia a Espanya a principis dels vuitanta i les peces del joc. Recordo que ja aleshores, hi havia la possibilitat de comprar un equip sol i després de tres setmanes d’espera vaig poder recollir a una botiga de joguines de la Rambla de Girona que ja no existeix, l’equip de Subbuteo del Barça, el d’en Simonsen, Quini i companyia.

Actualment el futbol de taula (Subbuteo) compta amb molts seguidors i fins i tot es celebren campionats, us deixo dos enllaços per si us interessa el tema:
Som-hi Girona collons! Ara més que mai!